poniedziałek, 19 lutego 2024

Kaszotto warzywne z krewetkami

Pomysł na szybkie danie obiadowe lub kolacyjne z dodatkiem owoców morza w stylu włoskim.

Składniki (dla 3-4 osób):

kasza pęczak - 15 dag
szalotka - 2 szt.
krewetki - 250 g
czosnek - 2 ząbki
sól, pieprz, oregano
białe wytrawne wino - 1/2 szklanki
bulion warzywny - 1 szklanka
marchewka - 1 szt.
groszek mrożony - 10 dag
kukurydza konserwowa - 3 łyżki
starty żółty ser - 2 łyżki
natka pietruszki do dekoracji
olej do smażenia
Kaszotto warzywne z krewetkami

1. Szalotki obieramy, czosnek przeciskamy przez praskę. Smażymy na rozgrzanym oleju, dodajemy pęczak. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Smażymy jeszcze przez 5 minut.

2. W osobnym naczyniu podsmażamy krewetki, dodajemy do kaszy. Dodajemy obraną i pokrojoną w plastry marchewkę i groszek. Zalewamy winem i dusimy tak długo aż alkohol odparuje. Wlewamy bulion i gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut. Przed podaniem posypujemy startym serem.

1 komentarz:

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...