poniedziałek, 19 lutego 2024

Karkówka z kiszoną kapustą i pieczarkami

Mielona karkówka z kiszoną kapustą i pieczarkami podana z ugotowanym ryżem i surówką może stanowić samodzielne danie lub farsz do nadziewania np. sajgonek lub krokietów. 

Składniki (dla 3-4 osób):

kiszona kapusta - 20 dag
pieczarki - 6 szt. 
cebula - 1 szt.
sos sojowo-grzybowy - 2 łyżeczki
mielona karkówka - 20 dag
masło - 2 łyżki
marchewka - 1 szt.
czosnek - 2 ząbki
przyprawa kuchni chińskiej - 1 łyżeczka
sól, pieprz
olej do smażenia
natka pietruszki do dekoracji
Dodatkowo: ugotowany ryż, ulubiona surówka
Karkówka z kiszoną kapustą i pieczarkami

1. Kapustę płuczemy, osuszamy i szatkujemy. Cebulę obieramy, siekamy i smażymy na maśle. Pieczarki oczyszczamy i siekamy (większe ścieramy na tarce o dużych oczkach). Czosnek przeciskamy przez praskę.

2. Mieloną karkówkę wkładamy do woka i smażymy ze startą marchewką na złoto. Dodajemy kapustę, przyprawę do potraw chińskich. Smażymy do odparowania. Następnie dodajemy pieczarki i dalej podgrzewamy aż puszczą sok.

3. Danie podajemy z ugotowanym ryżem i surówką. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...