Mielona karkówka z kiszoną kapustą i pieczarkami podana z ugotowanym ryżem i surówką może stanowić samodzielne danie lub farsz do nadziewania np. sajgonek lub krokietów.
Składniki (dla 3-4 osób):
1. Kapustę płuczemy, osuszamy i szatkujemy. Cebulę obieramy, siekamy i smażymy na maśle. Pieczarki oczyszczamy i siekamy (większe ścieramy na tarce o dużych oczkach). Czosnek przeciskamy przez praskę.
2. Mieloną karkówkę wkładamy do woka i smażymy ze startą marchewką na złoto. Dodajemy kapustę, przyprawę do potraw chińskich. Smażymy do odparowania. Następnie dodajemy pieczarki i dalej podgrzewamy aż puszczą sok.
3. Danie podajemy z ugotowanym ryżem i surówką. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz