Karnawałowe korzenne ciasto, które zawsze się udaje i długo zachowuje świeżość. Moja rodzina je uwielbia, zatem przygotowuję je na wiele sposobów.
Zamiast marchwi można dodać starte jabłka, albo podzielić ciasto na pół i tylko do połowy dodać przyprawę korzenną - uzyskamy wersję czarno-białej zebry.
Składniki (na 10 porcji):
1. Rodzynki moczymy, osuszamy i posypujemy odrobiną mąki. Marchewki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
2. Do miski wsypujemy cukier, dodajemy olej, wbijamy jajka i miksujemy aż cukier całkowicie się rozpuści. Ciągle mieszając, wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy cukier wanilinowy, przyprawę korzenną, cynamon, rodzynki oraz sok z cytryny. Na końcu dodajemy startą marchew. Dokładnie mieszamy do połączenia składników.
3. Formę lub tortownicę natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Ja zazwyczaj używam form silikonowych, których nie trzeba specjalnie przygotowywać. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy ok. 50 minut do momentu suchego patyczka. Studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudrem. Moje ciasto ozdobiłam dodatkowo sercem wyciętym z czerwonej galaretki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz