niedziela, 21 stycznia 2024

Indonezyjskie Bami Goreng

Aromatyczne orientalne danie z kurczakiem i azjatyckim makaronem. Idealne na szybki obiad lub kolację. Amatorzy pikantnych dań mogą dodać do potrawy papryczkę chili.

Składniki (dla 3-4 osób):

filet z kurczaka - 200 g 
chiński makaron lub spaghetti - 1/2 op.
kapusta pak choi - 1/2 szt.
czosnek - 2 ząbki
szalotka - 1 szt.
ugotowany groszek - 2 łyżki
suszona trawa cytrynowa - 1 łyżeczka
kawałek świeżego imbiru (2 cm)
bulion drobiowy - 1/2 litra
mleczko kokosowe - 50 ml
curry - 1/2 łyżeczki
szczypta cukru trzcinowego
natka pietruszki lub kolendra do dekoracji
sól, pieprz
olej do smażenia
Indonezyjskie Bami Goreng

1. Makaron gotujemy w bulionie zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Osączamy.

2. Szalotkę i czosnek obieramy. Szalotkę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej, wkładamy czosnek, imbir i szalotkę. Wsypujemy cukier trzcinowy. Smażymy chwilę aż cukier się lekko skarmelizuje. Dodajemy trawę cytrynową. Podgrzewamy.

3. Filety z kurczaka oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Liście kapusty myjemy i osuszamy. Białą część kroimy w kostkę, zieloną siekamy. Wkładamy z kurczakiem i groszkiem do woka. Smażymy kilka minut. Wlewamy mleczko kokosowe, mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i curry. Dusimy kilka minut. Mięso mieszamy z makaronem. Przed podaniem dekorujemy zieleniną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...