Aromatyczne orientalne danie z kurczakiem i azjatyckim makaronem. Idealne na szybki obiad lub kolację. Amatorzy pikantnych dań mogą dodać do potrawy papryczkę chili.
Składniki (dla 3-4 osób):
1. Makaron gotujemy w bulionie zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Osączamy.
2. Szalotkę i czosnek obieramy. Szalotkę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. W woku lub na dużej patelni rozgrzewamy olej, wkładamy czosnek, imbir i szalotkę. Wsypujemy cukier trzcinowy. Smażymy chwilę aż cukier się lekko skarmelizuje. Dodajemy trawę cytrynową. Podgrzewamy.
3. Filety z kurczaka oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Liście kapusty myjemy i osuszamy. Białą część kroimy w kostkę, zieloną siekamy. Wkładamy z kurczakiem i groszkiem do woka. Smażymy kilka minut. Wlewamy mleczko kokosowe, mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i curry. Dusimy kilka minut. Mięso mieszamy z makaronem. Przed podaniem dekorujemy zieleniną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz