niedziela, 21 stycznia 2024

Limonkowo-czekoladowy deser "Leśny Mech"

W związku z chronicznym brakiem czasu do wykonania tego kolorowego deseru użyłam gotowego produktu firmy Delecta "Łaciate babeczki". Oczywiście ciasto limonkowe i czekoladowe możemy przygotować samodzielnie.

Składniki (na 3-4 porcje):

"Łaciate babeczki" Delecta - 1 op. 
śmietana 30% - 1 op.
cukier puder - 2 łyżki
galaretka smak "owoce leśne" - 1 op.
owoce jagodowe (świeże lub mrożone) - 10 dag
pestki granatu - 3 łyżki
waflowe kwiatki do dekoracji
Limonkowo-czekoladowy deser "Leśny Mech"

1. Ciasto limonkowe i czekoladowe przygotowujemy oddzielnie w osobnych naczyniach. Przygotowanym ciastem napełniamy papilotki (również oddzielnie) i pieczemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Studzimy i kruszymy do konsystencji piasku.

2. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.

3. Zagotowujemy 1,5 szklanki gorącej wody, wrzucamy owoce, dodajemy 2 łyżki pestek granatu i gotujemy do miękkości, nie dopuszczając, aby owoce całkowicie się rozpadły. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia proszku. Odstawiamy do przestudzenia i lekkiego stężenia.

4. Na dno pucharków nakładamy po porcji ciasta czekoladowego, kolejne warstwy to: bita śmietana, tężejąca galaretka. Wierzch posypujemy ciastem limonkowym. Dekorujemy pestkami granatu i waflowymi kwiatkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...