W związku z chronicznym brakiem czasu do wykonania tego kolorowego deseru użyłam gotowego produktu firmy Delecta "Łaciate babeczki". Oczywiście ciasto limonkowe i czekoladowe możemy przygotować samodzielnie.
Składniki (na 3-4 porcje):
1. Ciasto limonkowe i czekoladowe przygotowujemy oddzielnie w osobnych naczyniach. Przygotowanym ciastem napełniamy papilotki (również oddzielnie) i pieczemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Studzimy i kruszymy do konsystencji piasku.
2. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem.
3. Zagotowujemy 1,5 szklanki gorącej wody, wrzucamy owoce, dodajemy 2 łyżki pestek granatu i gotujemy do miękkości, nie dopuszczając, aby owoce całkowicie się rozpadły. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę i mieszamy do rozpuszczenia proszku. Odstawiamy do przestudzenia i lekkiego stężenia.
4. Na dno pucharków nakładamy po porcji ciasta czekoladowego, kolejne warstwy to: bita śmietana, tężejąca galaretka. Wierzch posypujemy ciastem limonkowym. Dekorujemy pestkami granatu i waflowymi kwiatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz