niedziela, 22 października 2023

Kotlety z mintaja i bobu

 Mintaja możemy zastąpić innym rodzajem ryby, a świeży bób zastąpić mrożonym.

Składniki (dla 3-4 osób):

filety z mintaja - 2 szt.
bób - 1/2 szklanki 
jajka - 2 szt.
cebula - 1 szt.
żółty ser - 50 g
posiekana natka pietruszki - 3 łyżki
bułka tarta - 2 łyżki + do panierowania
pieprz
posiekany koperek - 1 łyżka
przyprawa do ryb
olej do smażenia
Kotlety z mintaja i bobu

1. Filety z mintaja, bób i jajko gotujemy osobno. Studzimy. Bób obieramy, jajko kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach. Cebulę siekamy i smażymy na rozgrzanym oleju.

2. Bób i rybę miksujemy. Dodajemy rozkłócone oraz pokrojone jajko, ser, natkę pietruszki, koperek, cebulę i bułkę tartą. Doprawiamy przyprawą do ryb i pieprz. Dokładnie mieszamy. Z masy formujemy niewielkie kotlety.

3. Kotlety obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami i surówką posypane koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...