sobota, 21 października 2023

Filety drobiowe z pieczarkami

Klasyczne połączenie drobiu z kremowym sosem z pieczarek z dodatkiem zielonego groszku. Małe pieczarki możemy usmażyć w całości lub przekroić na pół.

 

Składniki (dla 3-4 osób):

filet z kurczaka - 30 dag 
pieczarki - 15 dag
cebula - 1 szt.
mrożony zielony groszek - 1/2 szklanki
śmietana 18% - 1 szklanka
jajko - 1 szt.
bułka tarta do obtoczenia
sól, pieprz
olej roślinny - 2 łyżki
masło klarowane - 2 łyżki
 
Filety drobiowe z pieczarkami

1. Mięso myjemy, kroimy w mniejsze kawałki, oprószamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry.

2. Pieczarki rumienimy na maśle, zdejmujemy z patelni, posypujemy solą i pieprzem. Na patelnię dolewamy olej i podsmażamy cebulę. 

3. Kawałki mięsa panierujemy najpierw w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej. Smażymy na rumiano z obu stron w oddzielnym naczyniu. 

4. Do cebuli dodajemy rozmrożony groszek i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy ok. 10 minut. Na koniec dodajemy pieczarki. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami lub kluskami śląskimi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...