Kalafior to warzywo uniwersalne, choć kojarzy nam się zwykle z dodatkiem do obiadu. Możemy go przygotowywać na wiele sposobów, na przykład w sałatce z kukurydzą i szynką.
Składniki (dla 4-5 osób):
1. Kalafiora dokładnie myjemy, dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy i rozdrabniamy ręcznie lub w blenderze. Kukurydzę osączamy z zalewy.
2. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Razem z szynką kroimy w drobną kostkę. Pora oczyszczamy i kroimy w półplasterki, a następnie drobno siekamy. Łączymy wszystkie składniki sałatki.
3. Przygotowujemy sos: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Koperek myjemy i siekamy. Składniki sosu dokładnie mieszamy. Polewamy sałatkę, mieszamy i odstawiamy do lodówki. Przed podaniem posypujemy koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz