sobota, 21 października 2023

Sałatka z kalafiora i kukurydzy

Kalafior to warzywo uniwersalne, choć kojarzy nam się zwykle z dodatkiem do obiadu. Możemy go przygotowywać na wiele sposobów, na przykład w sałatce z kukurydzą i szynką.

Składniki (dla 4-5 osób):

kalafior - 1/2 szt.
kukurydza konserwowa - 1 puszka 
jajka - 4 szt.
wędzona szynka - 20 dag
mały por - 1 szt.
Sos:
jogurt naturalny - 3 łyżki
majonez - 2 łyżki 
sól, pieprz
koperek - 1/2 pęczka
czosnek - 2 ząbki
Sałatka z kalafiora i kukurydzy

1. Kalafiora dokładnie myjemy, dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy i rozdrabniamy ręcznie lub w blenderze. Kukurydzę osączamy z zalewy.

2. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Razem z szynką kroimy w drobną kostkę. Pora oczyszczamy i kroimy w półplasterki, a następnie drobno siekamy. Łączymy wszystkie składniki sałatki.

3. Przygotowujemy sos: czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Koperek myjemy i siekamy. Składniki sosu dokładnie mieszamy. Polewamy sałatkę, mieszamy i odstawiamy do lodówki. Przed podaniem posypujemy koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...