Zupa szczawiowa z jajkiem ugotowanym na twardo to propozycja na lekki obiad. Można ją zagęścić mąką i śmietanką. Łatwa i szybka do przygotowania. Poza sezonem możemy użyć szczawiu ze słoika.
Składniki (dla 4-5 osób):
1. Kości oczyszczamy, płuczemy, wkładamy do garnka razem z umytą i obraną włoszczyzną, zielem angielskim i liściem laurowym. Dodajemy sól, zalewamy 3 litrami wody i gotujemy przez godzinę. Gdy mięso i warzywa zmiękną, wyjmujemy wszystko z zupy.
2. Liście szczawiu myjemy, kroimy, wrzucamy do wywaru. Zagotowujemy. Marchewkę z zupy kroimy w plasterki, seler i pietruszkę blendujemy, wkładamy do zupy razem z oddzielonym od kości mięsem. Zabielamy śmietanką.
3. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane na twardo jajka obieramy i przekrawamy na pół.
4. Do talerzy nakładamy po porcji ziemniaków, zalewamy zupą. Podajemy z jajkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz