niedziela, 22 października 2023

Zupa szczawiowa z jajkiem

Zupa szczawiowa z jajkiem ugotowanym na twardo to propozycja na lekki obiad. Można ją zagęścić mąką i śmietanką. Łatwa i szybka do przygotowania. Poza sezonem możemy użyć szczawiu ze słoika.

Składniki (dla 4-5 osób):

kości wieprzowe - 500 g
włoszczyzna - 1 pęczek 
liście szczawiu - 500 g
ziemniaki - 8 szt.
liść laurowy - 1 szt.
ziele angielskie - 5 ziaren
śmietana 18% - 100 ml
jajka - 4 szt.
sól, pieprz
Zupa szczawiowa z jajkiem

1. Kości oczyszczamy, płuczemy, wkładamy do garnka razem z umytą i obraną włoszczyzną, zielem angielskim i liściem laurowym. Dodajemy sól, zalewamy 3 litrami wody i gotujemy przez godzinę. Gdy mięso i warzywa zmiękną, wyjmujemy wszystko z zupy.

2. Liście szczawiu myjemy, kroimy, wrzucamy do wywaru. Zagotowujemy. Marchewkę z zupy kroimy w plasterki, seler i pietruszkę blendujemy, wkładamy do zupy razem z oddzielonym od kości mięsem. Zabielamy śmietanką.

3. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane na twardo jajka obieramy i przekrawamy na pół.

4. Do talerzy nakładamy po porcji ziemniaków, zalewamy zupą. Podajemy z jajkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...