niedziela, 22 października 2023

Kurkowe kotlety

Pomysł na obiad z wykorzystaniem sezonowych kurek. Poza sezonem możemy wykorzystać grzyby mrożone.

Składniki (dla 3-4 osób):

polędwiczki wieprzowe - 500 g
kurki - 300 g 
cebula - 1 szt.
czosnek - 2 ząbki
śmietana 22% - 1/2 szklanki
masło - 1 łyżka
sos sojowo-grzybowy - 1 łyżeczka
suszone oregano - 
mielona słodka papryka
sól, pieprz
olej do smażenia
natka pietruszki
Kurkowe kotlety

1. Mięso myjemy, kroimy na niewielkie kotlety. Lekko rozbijamy. Nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Posypujemy solą, pieprzem, oregano i papryką. Odkładamy na 30 minut. 

2. Obsmażamy na oleju, zdejmujemy z ognia i zabezpieczamy przed wystygnięciem. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju po smażeniu mięsa. Wkładamy oczyszczone kurki (większe kroimy na mniejsze części). Smażymy 5-7 minut, wlewamy 2/3 szklanki ciepłej wody. Dusimy pod przykryciem 5 minut. 

3. Do sosu wkładamy mięso. Dodajemy sos sojowo-grzybowy. Dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Odlewamy kilka łyżek sosu i mieszamy ze śmietaną. Wlewamy do sosu, mieszamy i zagotowujemy. Posypujemy pokrojoną natką pietruszki. Podajemy z ugotowanymi lub pieczonymi ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...