Pomysł na obiad z wykorzystaniem sezonowych kurek. Poza sezonem możemy wykorzystać grzyby mrożone.
Składniki (dla 3-4 osób):
1. Mięso myjemy, kroimy na niewielkie kotlety. Lekko rozbijamy. Nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Posypujemy solą, pieprzem, oregano i papryką. Odkładamy na 30 minut.
2. Obsmażamy na oleju, zdejmujemy z ognia i zabezpieczamy przed wystygnięciem. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju po smażeniu mięsa. Wkładamy oczyszczone kurki (większe kroimy na mniejsze części). Smażymy 5-7 minut, wlewamy 2/3 szklanki ciepłej wody. Dusimy pod przykryciem 5 minut.
3. Do sosu wkładamy mięso. Dodajemy sos sojowo-grzybowy. Dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Odlewamy kilka łyżek sosu i mieszamy ze śmietaną. Wlewamy do sosu, mieszamy i zagotowujemy. Posypujemy pokrojoną natką pietruszki. Podajemy z ugotowanymi lub pieczonymi ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz