Propozycja na szybkie danie kolacyjne dla całej rodziny. Świetnie smakują z sosem jogurtowym.
Składniki (dla 4-5 osób):
poszatkowana biała kapusta - 2 szklanki
drobno pokrojony por - 1 szklanka
mąka pełnoziarnista - 2/3 szklanki
jajka - 2 szt.
oliwa
sól, pieprz
jogurt naturalny
szczypiorek
1. Pokrojone kapustę i pora wkładamy do miski. Dodajemy przesianą mąkę i sól, dokładnie mieszamy. Wbijamy jajka, ponownie mieszamy. Doprawiamy do smaku.
2. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, wkładamy łyżką porcje masy, spłaszczamy. Smażymy placki z obu stron 4-5 minut. Osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
3. Placki podajemy z dodatkiem jogurtu naturalnego posypane szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz