niedziela, 22 października 2023

Placki z kapusty i pora

Propozycja na szybkie danie kolacyjne dla całej rodziny. Świetnie smakują z sosem jogurtowym.

Składniki (dla 4-5 osób):

poszatkowana biała kapusta - 2 szklanki
drobno pokrojony por - 1 szklanka 
mąka pełnoziarnista - 2/3 szklanki
jajka - 2 szt.
oliwa
sól, pieprz
jogurt naturalny
szczypiorek
Placki z kapusty i pora

1. Pokrojone kapustę i pora wkładamy do miski. Dodajemy przesianą mąkę i sól, dokładnie mieszamy. Wbijamy jajka, ponownie mieszamy. Doprawiamy do smaku.

2. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, wkładamy łyżką porcje masy, spłaszczamy. Smażymy placki z obu stron 4-5 minut. Osączamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.

3. Placki podajemy z dodatkiem jogurtu naturalnego posypane szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Krwawe muffinki z granatem

Deser nie tylko na przyjęcie w Halloween. Możemy je podać z innymi owocami i dowolnie udekorować. Składniki (na 12 szt.): mąka tortowa - 1 s...