sobota, 21 października 2023

Jabłka z bitą śmietaną i ciastkami gryczanymi

 Jesienny "zamiennik" szarlotki tym razem podany w szklankach.

Składniki (dla 3-4 osób):

galaretka zielona i żółta - po 1 szt. 
pokruszone ciastka gryczane - 10 dag 
jabłka - 4 szt.
rodzynki - 2 łyżki
cukier trzcinowy - 2 łyżki
cynamon - 1 łyżeczka
aromat rumowy - 3 krople
śmietana 30% - 2 szklanki
cukier - 2 łyżki
Sos karmelowy:
cukier - 10 dag
masło - 5 dag
kremówka - 100 ml

Jabłka z bitą śmietaną i ciastkami gryczanymi

1. Żółtą galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i wlewamy do płaskiego naczynia. Studzimy i wstawiamy do lodówki do stężenia. Podobnie postępujemy z galaretką zieloną, studzimy i wlewamy na warstwę żółtą. Po stężeniu kroimy w kostkę.

2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Smażymy z cukrem trzcinowym. Dodajemy rodzynki, cynamon i aromat.

3. Sos: cukier podgrzewamy aż zacznie zmieniać kolor. Dodajemy masło, mieszamy, zdejmujemy z ognia. Mieszamy z kremówką.

4. Śmietanę 30% ubijamy z cukrem. Do szklanek wkładamy na przemian po porcji jabłek, sosu, herbatników i bitej śmietany. Dekorujemy kostkami z galaretek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...