Jesienny "zamiennik" szarlotki tym razem podany w szklankach.
Składniki (dla 3-4 osób):
1. Żółtą galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i wlewamy do płaskiego naczynia. Studzimy i wstawiamy do lodówki do stężenia. Podobnie postępujemy z galaretką zieloną, studzimy i wlewamy na warstwę żółtą. Po stężeniu kroimy w kostkę.
2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Smażymy z cukrem trzcinowym. Dodajemy rodzynki, cynamon i aromat.
3. Sos: cukier podgrzewamy aż zacznie zmieniać kolor. Dodajemy masło, mieszamy, zdejmujemy z ognia. Mieszamy z kremówką.
4. Śmietanę 30% ubijamy z cukrem. Do szklanek wkładamy na przemian po porcji jabłek, sosu, herbatników i bitej śmietany. Dekorujemy kostkami z galaretek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz