niedziela, 22 października 2023

Kotlety schabowe z mandarynkami

Klasyczny kotlet schabowy w nieco innej odsłonie. Możemy go podać z ulubionymi dodatkami.

Składniki (dla 3-4 osób):

schab bez kości - 50 dag
mandarynki - 5 szt. 
miód - 1 łyżka
sherry - 1 kieliszek
sól, pieprz
sok z cytryny
masło - 2 łyżki
sok pomarańczowy - 3 łyżki
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
olej do smażenia
Kotlety schabowe z mandarynkami

1. Umyte i osuszone mięso dzielimy na plastry, lekko rozbijamy, posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce.

2. Na rozgrzanym oleju obsmażamy kotlety z obu stron, przekładamy do rondla, wlewamy miód i sherry, przykrywamy i dusimy na małym ogniu.

3. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy obrane, podzielone na cząstki mandarynki, chwilę smażymy, mieszając.

4. Mąkę ziemniaczaną  mieszamy z sokiem pomarańczowym i łyżką wody, wlewamy do mandarynek, chwilę podgrzewamy, mieszając, bo sos zgęstniał.

5. Kotlety ułożyć na podgrzanym półmisku, polać sosem. Podajemy z makaronem i zieloną sałatą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...