Klasyczny kotlet schabowy w nieco innej odsłonie. Możemy go podać z ulubionymi dodatkami.
Składniki (dla 3-4 osób):
1. Umyte i osuszone mięso dzielimy na plastry, lekko rozbijamy, posypujemy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy na pół godziny w chłodne miejsce.
2. Na rozgrzanym oleju obsmażamy kotlety z obu stron, przekładamy do rondla, wlewamy miód i sherry, przykrywamy i dusimy na małym ogniu.
3. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy obrane, podzielone na cząstki mandarynki, chwilę smażymy, mieszając.
4. Mąkę ziemniaczaną mieszamy z sokiem pomarańczowym i łyżką wody, wlewamy do mandarynek, chwilę podgrzewamy, mieszając, bo sos zgęstniał.
5. Kotlety ułożyć na podgrzanym półmisku, polać sosem. Podajemy z makaronem i zieloną sałatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz