piątek, 28 października 2022

Ogórki nadziewane sałatką

 Pomysł na szybką przekąskę z ogórkiem w roli głównej.

Składniki (na 8 szt.):

jajko ugotowane na twardo - 1 szt.
kukurydza konserwowa - 2 łyżki
groszek konserwowy - 2 łyżki
majonez - 2 łyżki
ogórek szklarniowy - 2 szt.
kawałek czerwonej papryki
kilka plastrów ogórka kiszonego
sól, pieprz
Ogórki nadziewane sałatką

1. Ogórki myjemy, przekrawamy wzdłuż na 4 części. Ostrą łyżeczką wydrążamy miąższ. Miąższ lekko solimy i odstawiamy, aż puści sok. Odsączamy.

2. Przygotowujemy sałatkę:  miąższ ogórkowy wkładamy do miski, dodajemy osączoną kukurydzę oraz groszek oraz posiekane jajko na twardo. Łączymy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem.

3. Wydrążone połówki ogórka wypełniamy sałatką, ozdabiamy kawałkami papryki oraz plastrami ogórka kiszonego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...