Pomysł na szybką przekąskę z ogórkiem w roli głównej.
Składniki (na 8 szt.):
jajko ugotowane na twardo - 1 szt.
kukurydza konserwowa - 2 łyżki
groszek konserwowy - 2 łyżki
majonez - 2 łyżki
ogórek szklarniowy - 2 szt.
kawałek czerwonej papryki
kilka plastrów ogórka kiszonego
sól, pieprz
1. Ogórki myjemy, przekrawamy wzdłuż na 4 części. Ostrą łyżeczką wydrążamy miąższ. Miąższ lekko solimy i odstawiamy, aż puści sok. Odsączamy.
2. Przygotowujemy sałatkę: miąższ ogórkowy wkładamy do miski, dodajemy osączoną kukurydzę oraz groszek oraz posiekane jajko na twardo. Łączymy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem.
3. Wydrążone połówki ogórka wypełniamy sałatką, ozdabiamy kawałkami papryki oraz plastrami ogórka kiszonego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz