Deser przygotowany na bazie czekoladowych muffinek zgodnie z przepisem na ciasto "Kopiec Kreta", dla odmiany podany w pucharkach. Świetny do popołudniowej kawy.
Składniki (dla 4-5 osób):
1. Przygotowujemy czekoladowe muffinki: mąkę przesiewamy w misce razem z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy kakao, cukier oraz sól. W drugim naczyniu łączymy olej, wodę i ocet. Mokre składniki mieszamy z suchymi do połączenia składników. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, które wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 25 minut. Studzimy na kratce.
2. Przygotowujemy krem: śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i serem mascarpone. Dodajemy startą czekoladę i dokładnie mieszamy.
3. Muffinki kruszymy i nakładamy na dno pucharków. Następnie wykładamy warstwę kremu. Boki pucharków wykładamy plasterkami bananów skropionymi sokiem z cytryny. Na wierzch wykładamy drugą warstwę pokruszonego ciasta. Ozdabiamy cukrową posypką i ewentualnie małymi ciasteczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz