piątek, 28 października 2022

Deser "Kopiec Kreta"

Deser przygotowany na bazie czekoladowych muffinek zgodnie z przepisem na ciasto "Kopiec Kreta", dla odmiany podany w pucharkach. Świetny do popołudniowej kawy.

Składniki (dla 4-5 osób):

Czekoladowe muffinki:
mąka - 2, 5 szklanki
kakao - 5 łyżek
cukier - 1 szklanka
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
szczypta soli
olej - 150 ml
woda - 1/2 litra
ocet - 2 łyżeczki
Krem:
śmietana 30% - 250 ml
cukier puder - 2 łyżki
serek mascarpone - 100 g
starta czekolada - 2 łyżki
Dodatkowo:
banany - 2 szt.
sok z cytryny
cukrowa posypka do dekoracji
małe ciasteczka (opcjonalnie)
Deser "Kopiec Kreta"

1. Przygotowujemy czekoladowe muffinki: mąkę przesiewamy w misce razem z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy kakao, cukier oraz sól. W drugim naczyniu łączymy olej, wodę i ocet. Mokre składniki mieszamy z suchymi do połączenia składników. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Formę do muffinek wykładamy papilotkami, które wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy ok. 25 minut. Studzimy na kratce.

2. Przygotowujemy krem: śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i serem mascarpone. Dodajemy startą czekoladę i dokładnie mieszamy.

3. Muffinki kruszymy i nakładamy na dno pucharków. Następnie wykładamy warstwę kremu. Boki pucharków wykładamy plasterkami bananów skropionymi sokiem z cytryny. Na wierzch wykładamy drugą warstwę pokruszonego ciasta. Ozdabiamy cukrową posypką i ewentualnie małymi ciasteczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Kokosowe kotleciki

 Chrupiące drobiowe kotleciki z egzotyczną nutą. Składniki (dla 3-4 osób): filet drobiowy - 500 g wiórki kokosowe - 2 łyżki panierka panko -...