poniedziałek, 31 października 2022

Ukraińskie syrniki (Cирники)

Syrniki to puszyste placki twarogowe popularne na Ukrainie. Przepis jest jest prosty, świetnie się sprawdza jako słodkie śniadanie lub podwieczorek - z dodatkami lub bez. Należy pamiętać, aby do ich wykonania użyć odpowiedniego twarogu - najlepszy jest twaróg naturalny w kostce - tłusty lub półtłusty, sernikowy z wiaderka raczej się tu nie sprawdzi.

Składniki (dla 4-5 osób):

twaróg - 1/2 kg 
jajka - 2 szt. 
mąka (lub kasza manna) - 100 g 
cukier - 2 łyżki
cukier wanilinowy - 1 łyżeczka
szczypta soli
mąka do obtoczenia 
olej do smażenia
cukier puder do posypania
owoce i/lub śmietana
Ukraińskie syrniki (Cирники)

1. Twaróg rozdrabniamy w naczyniu. Dodajemy jajka, cukier, cukier wanilinowy, sól i mąkę. Dokładnie mieszamy do połączenia składników.

2. Z masy formujemy kulki, lekko je spłaszczamy i obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano

3. Podajemy z owocami, posypane cukrem pudrem. Najlepiej smakują gorące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...