sobota, 29 października 2022

Gulasz dyniowy z kurczakiem

Przepis na smaczny i sycący posiłek z dodatkiem królowej jesieni - dyni. Nie tylko dla miłośników dyniowych smaków. Zamiast świeżej dyni możemy użyć mrożonej.

Składniki (dla 3-4 osób):

filet z kurczaka - 1 szt.
mała dynia - 1 szt. (lub 1 op. mrożonej)
przyprawa do gulaszu
cebula - 1 szt. 
śmietana 18% - 100 ml
natka pietruszki
oliwa do smażenia
ugotowany ryż
Gulasz dyniowy z kurczakiem

1. Dynię obieramy ze skóry i usuwamy pestki. Miąższ kroimy w niewielką kostkę. Filet myjemy i kroimy w niewielką kostkę

2. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Rumienimy na rozgrzanej oliwie. Do cebuli dodajemy dynię oraz kawałki kurczaka i smażymy ok. 5 minut, cały czas mieszając. 

3. Wlewamy ok. 400 ml wody i wsypujemy przyprawę (ilość według uznania). Doprowadzamy do wrzenia a następnie gotujemy na niewielkim ogniu ok. 15 min. Dodajemy śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z ugotowanym ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...