poniedziałek, 31 października 2022

Makaron z sardynkami

Nieco nietypowy pomysł na podanie konserwy rybnej - tym razem nie z pieczywem, a z... makaronem. To wyjątkowo smaczne połączenie.

Składniki (dla 3-4 osób):

makaron świderki - 50 dag
 sardynki w pomidorach - 2 puszki (po 10 dag)
pomidory koktajlowe - 12 szt.
czarne oliwki bez pestek - 12 szt.
czerwona cebula - 2 szt.
sok z cytryny - 1 łyżka
oliwa - 5 łyżek
bazylia suszona
sól, pieprz
świeża bazylia lub natka pietruszki do dekoracji
Makaron z sardynkami

1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Odcedzamy.

2. Pomidory myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół. Cebulę drobno siekamy. Oliwki dzielmy na pół.

3. Sardynki rozdrabniamy widelcem, podgrzewamy lekko na patelni. 

4. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny i bazylią. Łączymy z pomidorami, oliwkami i cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem

5. Warzywa dodajemy do sardynek. Smażymy kilka minut, mieszając.Dodajemy makaron, mieszamy i podgrzewamy przez kilka chwil. Podajemy ozdobiony zieleniną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...