Prosty przepis na sycącą zupę kuchni ukraińskiej. Wyróżnia ją dodatek powideł śliwkowych. Ponoć była to ulubiona potrawa wojowników kozackich.
Składniki (dla 3-4 osób):
1. Suszone grzyby namaczamy i drobno kroimy. Do garnka wlewamy 1,5 litra wody, zagotowujemy. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy do miękkości.
2. Kapustę kiszoną płuczemy i kroimy na mniejsze części. Białą kapustę szatkujemy. Oba warzywa dodajemy do zupy razem z suszonymi grzybami. Gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy jałowiec, powidła, sól i pieprz.
3. Z mąki i smalcu przygotowujemy zasmażkę, dodajemy do zupy. Podajemy gorącą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz