sobota, 29 października 2022

Kapuśniak zaporoski

Prosty przepis na sycącą zupę kuchni ukraińskiej. Wyróżnia ją dodatek powideł śliwkowych. Ponoć była to ulubiona potrawa wojowników kozackich.

Składniki (dla 3-4 osób):

kiszona kapusta - 25 dag
kapusta biała - 10 dag
cebula - 1 szt.
marchew - 1 szt.
kawałek selera
ziemniaki - 4-5 szt.
suszone borowiki - 3 szt.
powidła śliwkowe - 1 łyżka
kilka ziaren jałowca
olej do smażenia
mąka - 1 łyżka
smalec - 1 łyżka
sól, pieprz
Kapuśniak zaporoski

1. Suszone grzyby namaczamy i drobno kroimy. Do garnka wlewamy 1,5 litra wody, zagotowujemy. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy do miękkości.

2. Kapustę kiszoną płuczemy i kroimy na mniejsze części. Białą kapustę szatkujemy. Oba warzywa dodajemy do zupy razem z suszonymi grzybami. Gotujemy do miękkości. Pod koniec gotowania dodajemy jałowiec, powidła, sól i pieprz. 

3. Z mąki i smalcu przygotowujemy zasmażkę, dodajemy do zupy. Podajemy gorącą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...