Kasza kuskus to składnik wielu dań. Pochodzi z kuchni wschodniej, ale i u nas stała się popularna. Bardzo szybko się ją przygotowuje - wystarczy zalać gorącą wodą i odstawić na chwilę do napęcznienia. Świetnie komponuje się z różnymi składnikami - od warzyw, poprzez mięso, po owoce. Sałatki z tym składnikiem to świetny pomysł na przekąskę, danie kolacyjne lub lunch do pracy.
Składniki (dla 4-5 osób):
1. Kuskus wsypujemy do miski i zalewamy gorącym bulionem (nieco ponad linię kaszy). Przykrywamy i odstawiamy aż kasza wchłonie płyn. Rozdrabniamy widelcem.
2. Cukinię myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek obieramy i siekamy. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę.
3. Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy cukinię, paprykę i osączoną ciecierzycę. Smażymy kilka minut.
4. Kuskus połączyć z warzywami z patelni. Doprawiamy cynamonem, curry, miętą oraz solą i pieprzem. Dodajemy sok z cytryny i 2 łyżki oliwy. Dokładnie mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz