piątek, 28 października 2022

Sałatka z kuskusem i cukinią

Kasza kuskus to składnik wielu dań. Pochodzi z kuchni wschodniej, ale i u nas stała się popularna.  Bardzo szybko się ją przygotowuje - wystarczy zalać gorącą wodą i odstawić na chwilę do napęcznienia. Świetnie komponuje się z różnymi składnikami - od warzyw, poprzez mięso, po owoce. Sałatki z tym składnikiem to świetny pomysł na przekąskę, danie kolacyjne lub lunch do pracy.

Składniki (dla 4-5 osób):

kasza kuskus - 1 szklanka
cukinia - 1 szt.
ciecierzyca - 1 puszka
czerwona cebula - 1 szt.
czosnek - 2 ząbki
czerwona papryka - 1 szt.
bulion drobiowy - 1,5 szklanki
cytryna - 1/2 szt.
oliwa
szczypta cynamonu
szczypta curry
suszona mięta - 1/2 łyżeczki
sól, pieprz
Sałatka z kuskusem i cukinią

1. Kuskus wsypujemy do miski i zalewamy gorącym bulionem (nieco ponad linię kaszy). Przykrywamy i odstawiamy aż kasza wchłonie płyn. Rozdrabniamy widelcem.

2. Cukinię myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek obieramy i siekamy. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. 

3. Na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy cukinię, paprykę i osączoną ciecierzycę. Smażymy kilka minut.

4. Kuskus połączyć z warzywami z patelni. Doprawiamy cynamonem, curry, miętą oraz solą i pieprzem. Dodajemy sok z cytryny i 2 łyżki oliwy. Dokładnie mieszamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Krwawe muffinki z granatem

Deser nie tylko na przyjęcie w Halloween. Możemy je podać z innymi owocami i dowolnie udekorować. Składniki (na 12 szt.): mąka tortowa - 1 s...