piątek, 28 października 2022

Racuchy budyniowe z bananem

Racuchy z bananem to przepis na pyszne śniadanie lub deser. Możemy je również podać z ulubioną konfiturą.

Składniki (dla 3-4 osób):

jogurt typu greckiego - 1 szklanka
budyń o smaku śmietankowym z cukrem - 1 op.
mąka - 1 szklanka
jajko - 1 szt.
olej do smażenia
cukier puder - 3 łyżki
cukier wanilinowy - 1 łyżeczka
banany - 2 szt.
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
sok z cytryny
Racuchy budyniowe z bananem

1. Jednego banana obieramy, kroimy i skrapiamy sokiem z cytryny.  Rozdrabniamy widelcem. Dodajemy jogurt, jajko, 2 łyżki cukru pudru, cukier wanilinowy. Mieszamy.

2. Drugiego banana kroimy w plasterki, skrapiamy sokiem z cytryny.

3. Mąkę przesiewamy z budyniem i proszkiem do pieczenia. Wsypujemy do masy jogurtowej, mieszamy do połączenia składników.

4. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Nakładamy łyżką porcje masy jogurtowej i smażymy z obu stron na rumiano. Posypujemy pozostałym cukrem pudrem.  Podajemy z plasterkami banana.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...