piątek, 28 października 2022

Zupa pieczarkowa z groszkiem ptysiowym

Zupa pieczarkowa to sposób na szybkie, rozgrzewające i aromatyczne danie. Zamiast groszku ptysiowego możemy dodać grzanki lub ugotowany makaron.

Składniki (dla 3-4 osób):

pietruszka - 1 szt.
seler naciowy - 1 łodyga 
pieczarki - 400 g
bulion grzybowy - 1,5 litra
cebula - 1 szt.
czosnek - 2 ząbki
masło - 2 łyżki
śmietana 18% - 2 łyżki
sól, pieprz
natka pietruszki
groszek ptysiowy
Zupa pieczarkowa z groszkiem ptysiowym

1. Pietruszkę obieramy, myjemy i drobno siekamy. Seler myjemy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno kroimy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w półplasterki.

2. W garnku rozgrzewamy łyżkę masła. Podsmażamy pietruszkę, seler i cebulę. Dodajemy czosnek i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw.

3. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Podsmażamy pieczarki na rumiano, następnie dodajemy do zupy. Gotujemy ok. 15 minut.

4. Śmietanę wlewamy do miseczki, dodajemy niewielką ilość zupy. Dokładnie mieszamy,  wlewamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki i groszkiem ptysiowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...