Zupa pieczarkowa to sposób na szybkie, rozgrzewające i aromatyczne danie. Zamiast groszku ptysiowego możemy dodać grzanki lub ugotowany makaron.
Składniki (dla 3-4 osób):
1. Pietruszkę obieramy, myjemy i drobno siekamy. Seler myjemy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno kroimy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w półplasterki.
2. W garnku rozgrzewamy łyżkę masła. Podsmażamy pietruszkę, seler i cebulę. Dodajemy czosnek i zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw.
3. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Podsmażamy pieczarki na rumiano, następnie dodajemy do zupy. Gotujemy ok. 15 minut.
4. Śmietanę wlewamy do miseczki, dodajemy niewielką ilość zupy. Dokładnie mieszamy, wlewamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki i groszkiem ptysiowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz