Tradycyjne, wilgotne babeczki ze śliwką z dodatkiem kawy. Idealne na jesienny podwieczorek.
Składniki (na 12 szt.)
1. Do miski wsypujemy cukier, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier wanilinowy, kawę, sól, gałkę muszkatołową i goździki.
2. Masło roztapiamy w rondelku na niewielkim ogniu. Studzimy. W drugiej misce łączymy mleko z roztopionym masłem i jajkami.
3. Mokre składniki łączymy z suchymi. Dokładnie mieszamy do połączenia składników.
4. Śliwki myjemy i kroimy w drobną kostkę.
5. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Na wierzchu układamy kawałki śliwek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy ok. 20 minut. Studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz