Zabawne dyniowe buźki z ciasta francuskiego, idealne na halloweenową imprezę. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.
Składniki (na 4 szt.):
1. Ciasto francuskie rozwijamy, lekko rozwałkowujemy. Wycinamy z nich 8 kształtów dyni (o średnicy nieco większej od plastrów salami). W czterech kształtach wycinamy oczy, nosy i buzie.
2. Na kształtach bez otworów nakładamy porcje startego sera żółtego i po plastrze salami. Brzegi smarujemy rozmąconym z solą jajkiem. Wierzchy przykrywamy kształtami z otworami. Brzegi dociskamy widelcem, aby warstwy się nie rozkleiły. Każdą przekąskę smarujemy rozmąconym z solą jajkiem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
3. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C ok. 20 minut (do zrumienienia).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz