poniedziałek, 31 października 2022

Dyniowe buźki na Halloween

Zabawne dyniowe buźki z ciasta francuskiego, idealne na halloweenową imprezę. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki (na 4 szt.):

 ciasto francuskie - 1 op.
starty ser żółty - 4 łyżki
salami - 4 duże plastry
jajko - 1 szt.
szczypta soli
Dyniowe buźki na Halloween

1. Ciasto francuskie rozwijamy, lekko rozwałkowujemy. Wycinamy z nich 8 kształtów dyni (o średnicy nieco większej od plastrów salami). W czterech kształtach wycinamy oczy, nosy i buzie.

2. Na kształtach bez otworów nakładamy porcje startego sera żółtego i po plastrze salami. Brzegi smarujemy rozmąconym z solą jajkiem. Wierzchy przykrywamy kształtami z otworami. Brzegi dociskamy widelcem, aby warstwy się nie rozkleiły. Każdą przekąskę smarujemy rozmąconym z solą jajkiem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

3. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C ok. 20 minut (do zrumienienia).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Krwawe muffinki z granatem

Deser nie tylko na przyjęcie w Halloween. Możemy je podać z innymi owocami i dowolnie udekorować. Składniki (na 12 szt.): mąka tortowa - 1 s...