Taka sałatka świetnie się sprawdzi jako danie kolacyjne lub przystawka podczas rodzinnych przyjęć.
Składniki (dla 4-5 osób):
por - 1 szt.
marynowane pieczarki - 200 g
jajka - 2 szt.
ogórki konserwowe - 2 szt.
majonez - 3 łyżki
jogurt naturalny - 1 łyżka
musztarda - 1 łyżeczka
groszek konserwowy - 2 łyżki
sól, pieprz
kawałek ogórka szklarniowego
natka pietruszki do dekoracji
1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Por myjemy, kroimy w talarki, przekładamy do miski i zalewamy niewielką ilością wrzątku. Po 5 minutach osączamy z wody.
2. Pieczarki, ogórki konserwowe oraz jajka drobno siekamy. Dodajemy por, groszek, majonez, jogurt i musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem ozdabiamy natką pietruszki i plastrami ogórka szklarniowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz