sobota, 29 października 2022

Sałatka z pora z pieczarkami

Taka sałatka świetnie się sprawdzi jako danie kolacyjne lub przystawka podczas rodzinnych przyjęć.

Składniki (dla 4-5 osób):

por - 1 szt.
marynowane pieczarki - 200 g 
jajka - 2 szt.
ogórki konserwowe - 2 szt.
majonez - 3 łyżki
jogurt naturalny - 1 łyżka
musztarda - 1 łyżeczka
groszek konserwowy - 2 łyżki
sól, pieprz
kawałek ogórka szklarniowego
natka pietruszki do dekoracji
Sałatka z pora z pieczarkami

1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Por myjemy, kroimy w talarki, przekładamy do miski i zalewamy niewielką ilością wrzątku. Po 5 minutach osączamy z wody.

2. Pieczarki, ogórki konserwowe oraz jajka drobno siekamy. Dodajemy por, groszek, majonez, jogurt i musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem ozdabiamy natką pietruszki i plastrami ogórka szklarniowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...