sobota, 29 października 2022

Drobiowe kąski z musztardowym dipem

Musztarda nie tylko po obiedzie. Może być świetnym dodatkiem do dań mięsnych lub ryb, podkreślając ich smak.

Składniki (dla 3-4 osób):

filet z kurczaka - 1 szt.
musztarda stołowa lub miodowa - 3 łyżki 
mleko - 2 łyżki
mąka - 1/2 szklanki
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia 
sól, pieprz
Dip musztardowy:
łagodna musztarda - 2 łyżki
miód - 2 łyżki
olej roślinny - 1 łyżka
sok z cytryny - 1 łyżeczka
gałka muszkatołowa - 1/4 łyżeczki
curry - 1/4 łyżeczki
Dodatkowo: frytki lub ugotowane ziemniaki, ulubiona surówka
Drobiowe kąski z musztardowym dipem

1. Filet kurczaka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą i pieprzem. Musztardę mieszamy z mlekiem. Kawałki kurczaka obtaczamy w mące, następnie w musztardzie z mlekiem, a na końcu w bułce tartej.

2. Na rozgrzanym oleju smażymy kawałki kurczaka z obu stron do zrumienienia.

3. Przygotowujemy dip: musztardę mieszamy z miodem, olejem i przyprawami, stopniowo dodając sok z cytryny. Mieszamy lub miksujemy aż sos będzie gładki.

4. Kąski kurczaka podajemy z frytkami lub ugotowanymi ziemniakami oraz dipem i ulubioną surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Krwawe muffinki z granatem

Deser nie tylko na przyjęcie w Halloween. Możemy je podać z innymi owocami i dowolnie udekorować. Składniki (na 12 szt.): mąka tortowa - 1 s...