Ponoć Holandia jest stolicą musztardy, a każdy region tego kraju ma własną wersję zupy musztardowej. Potrawa jest prosta i świetnie rozgrzewa w chłodne dni. Przygotowujemy ją ze składników, które zazwyczaj mamy w kuchni. Ja swoją wzbogaciłam dodatkiem jajek na twardo i kabanosa.
Składniki (dla 3-4 osób):
1. Pora i seler naciowy oczyszczamy i drobno kroimy. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Warzywa przekładamy do garnka i podsmażamy na maśle.
2. Ziemniaki i jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zawartości garnka razem smażymy i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy oba rodzaje musztardy, sól i pieprz. Śmietanę hartujemy i dodajemy do zupy.
3. Jajka przekrawamy na pół i nakładamy na nich odrobinę majonezu. Kabanosy podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Przed podaniem zupę ozdabiamy jajkami, kabanosami, natką pietruszki i ziarenkami czerwonego pieprzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz