sobota, 29 października 2022

Zupa musztardowa w stylu holenderskim

Ponoć Holandia jest stolicą musztardy, a każdy region tego kraju ma własną wersję zupy musztardowej. Potrawa jest prosta i świetnie rozgrzewa w chłodne dni. Przygotowujemy ją ze składników, które zazwyczaj mamy w kuchni. Ja swoją wzbogaciłam dodatkiem jajek na twardo i kabanosa.

Składniki (dla 3-4 osób):

ziemniaki - 5 szt.
por - 1 szt.
seler naciowy - 1 łodyga
musztarda francuska - 1 łyżka
musztarda bawarska - 1 łyżka
masło klarowane - 1 łyżka
sól, pieprz
czerwony pieprz - kilka ziarenek
bulion warzywny - 1,5 litra
jabłka - 2 szt.
cebula - 1 szt.
czosnek - 2 ząbki
jajka ugotowane na twardo - 3-4 szt.
kabanos - 3-4 szt.
śmietana 18% -100 ml
natka pietruszki do dekoracji
majonez - 1 łyżka
Zupa musztardowa w stylu holenderskim

1. Pora i seler naciowy oczyszczamy i drobno kroimy. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Warzywa przekładamy do garnka i podsmażamy na maśle. 

2. Ziemniaki i jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zawartości garnka razem smażymy i zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy oba rodzaje musztardy, sól i pieprz. Śmietanę hartujemy i dodajemy do zupy.

3. Jajka przekrawamy na pół i nakładamy na nich odrobinę majonezu. Kabanosy podsmażamy na niewielkiej ilości masła. Przed podaniem zupę ozdabiamy jajkami, kabanosami, natką pietruszki i ziarenkami czerwonego pieprzu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...