Zabawna i kolorowa przekąska na drugie śniadanie.
Składniki (na 4 szt.):
jajka ugotowane na twardo - 6 szt.
musztarda - 1 łyżeczka
majonez - 1 łyżka
dymka ze szczypiorem - 1 pęczek
sól, pieprz
pieczywo tostowe - 4 kromki
marchewka - 1 szt.
parówki - 1 szt.
natka pietruszki - kilka listków
ziarenka pieprzu
1. Marchewkę obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Kroimy w paski.
2. Cztery jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do miski. Dymkę ze szczypiorem opłukujemy i drobno siekamy. Łączymy z jajkami. Dodajemy majonez i musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.
3. Kromki pieczywa podpiekamy. Dwa jajka kroimy w ćwiartki. Na kromkach układamy porcję sałatki jajecznej. Ozdabiamy ćwiartkami jajek, plasterkami parówek, paskami marchewki, ziarenkami pieprzu oraz natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz