sobota, 29 października 2022

Kanapka z sałatką jajeczną

 Zabawna i kolorowa przekąska na drugie śniadanie.

Składniki (na 4 szt.): 

jajka ugotowane na twardo - 6 szt.
musztarda - 1 łyżeczka
majonez - 1 łyżka
dymka ze szczypiorem - 1 pęczek
sól, pieprz
pieczywo tostowe - 4 kromki 
marchewka - 1 szt.
parówki - 1 szt.
natka pietruszki - kilka listków
ziarenka pieprzu
Kanapka z sałatką jajeczną

1. Marchewkę obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Kroimy w paski.

2. Cztery jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do miski. Dymkę ze szczypiorem opłukujemy i drobno siekamy. Łączymy z jajkami. Dodajemy majonez i musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy.

3. Kromki pieczywa podpiekamy. Dwa jajka kroimy w ćwiartki. Na kromkach układamy porcję sałatki jajecznej. Ozdabiamy ćwiartkami jajek, plasterkami parówek, paskami marchewki, ziarenkami pieprzu oraz natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...