Rozpływający się w ustach, efektowny deser z dodatkiem niesolonych pistacji.
Składniki (na 3 porcje):
1. Masło rozpuszczamy na niewielkim ogniu. Studzimy. Ciastka kruszymy i łączymy z roztopionym masłem. Obręcze cukiernicze układamy na desce wyłożonej folią spożywczą i nakładamy do nich 2-3 łyżki masy ciasteczkowej.
2. Pistacje podgrzewamy na suchej patelni i blendujemy na pastę (niewielką ilość odkładamy do dekoracji).
3. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Śmietanę ubijamy na sztywno.
4. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
5. Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy pastę z pistacji.
6. Żelatynę łączymy z żółtkami z pistacjami, dodajemy ubitą śmietanę, startą czekoladę i pianę z białek. Dokładnie mieszamy. Masę nakładamy na wcześniej przygotowaną masę ciasteczkową.
7. Foremki wstawiamy na 1 godz do zamrażalnika, następnie przekładamy do lodówki i chłodzimy przez kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz