czwartek, 1 września 2022

Mus pistacjowy

 Rozpływający się w ustach, efektowny deser z dodatkiem niesolonych pistacji.

Składniki (na 3 porcje):

obrane, niesolone pistacje - 50 g
ciastka pełnoziarniste (u mnie z orzechami i chia) - 150 g 
masło - 50 g
cukier - 80 g
sól - szczypta
śmietana 36% - 100 ml
żelatyna - 1 łyżka
mleko - 3 łyżki
jajka - 2 szt.
biała czekolada (u mnie Mandarine Cheesecake Fin Carre) - 50 g
cukrowe ozdoby do dekoracji
 
Mus pistacjowy

1. Masło rozpuszczamy na niewielkim ogniu. Studzimy. Ciastka kruszymy i łączymy z roztopionym masłem. Obręcze cukiernicze układamy na desce wyłożonej folią spożywczą i nakładamy do nich 2-3 łyżki masy ciasteczkowej.

2. Pistacje podgrzewamy na suchej patelni i blendujemy na pastę (niewielką ilość odkładamy do dekoracji).

3.  Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Czekoladę ścieramy na tarce o dużych oczkach.  Śmietanę ubijamy na sztywno.

Mus pistacjowy

4. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.

5. Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy pastę z pistacji.

6. Żelatynę łączymy z żółtkami z pistacjami, dodajemy ubitą śmietanę, startą czekoladę i pianę z białek. Dokładnie mieszamy. Masę nakładamy na wcześniej przygotowaną masę ciasteczkową.

7. Foremki wstawiamy na 1 godz do zamrażalnika, następnie przekładamy do lodówki i chłodzimy przez kilka godzin.

8. Przed podaniem zdejmujemy obręcze, posypujemy zmiksowanymi pistacjami i ozdabiamy cukrowymi ozdobami. 

Mus pistacjowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...