czwartek, 1 września 2022

Rosół grzybowy w stylu japońskim

To pyszne danie w orientalnym stylu z makaronem i dodatkami, które możemy modyfikować według uznania.

Składniki (dla 3-4 osób):

ugotowane mięso kurczaka - 20 dag
bulion grzybowy - 1 litr
pieczarki - 20 dag
grzyby mun - 3 szt.
sos sojowo - grzybowy - 2 łyżeczki
sos mirin - 2 łyżki (opcjonalnie)
duża marchewka - 1 szt.
jajka ugotowane na twardo - 2 szt.
szczypiorek - 1 pęczek
kawałek czerwonej papryki
sól, pieprz 
ugotowany cienki makaron
Rosół grzybowy w stylu japońskim

1. Mięso z kurczaka drobno kroimy. Marchewkę obieramy i kroimy w talarki. Mięso i marchewkę wkładamy do garnka, zalewały rosołem grzybowym i gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości marchewki.

2. Grzyby mun namaczamy w niewielkiej ilości wody. Osączamy i drobno kroimy. Płyn pozostawiony po moczeniu grzybów dodajemy do gotującego się rosołu.

3. Pieczarki oczyszczamy i drobno kroimy. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy do zawartości garnka. Dodajemy pokrojone grzyby mun. Doprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowo-grzybowym i sosem mirin (opcjonalnie). Chwilę razem gotujemy.

4. Szczypiorek opłukujemy i drobno siekamy. Paprykę kroimy w drobną kostkę.

5. Do talerzy nakładamy porcje makaronu, zalewamy gorącym rosołem. Dodajemy po połówce ugotowanego jajka i szczypiorku. Posypujemy pokrojoną papryką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...