To pyszne danie w orientalnym stylu z makaronem i dodatkami, które możemy modyfikować według uznania.
Składniki (dla 3-4 osób):
1. Mięso z kurczaka drobno kroimy. Marchewkę obieramy i kroimy w talarki. Mięso i marchewkę wkładamy do garnka, zalewały rosołem grzybowym i gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości marchewki.
2. Grzyby mun namaczamy w niewielkiej ilości wody. Osączamy i drobno kroimy. Płyn pozostawiony po moczeniu grzybów dodajemy do gotującego się rosołu.
3. Pieczarki oczyszczamy i drobno kroimy. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy do zawartości garnka. Dodajemy pokrojone grzyby mun. Doprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowo-grzybowym i sosem mirin (opcjonalnie). Chwilę razem gotujemy.
4. Szczypiorek opłukujemy i drobno siekamy. Paprykę kroimy w drobną kostkę.
5. Do talerzy nakładamy porcje makaronu, zalewamy gorącym rosołem. Dodajemy po połówce ugotowanego jajka i szczypiorku. Posypujemy pokrojoną papryką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz