wtorek, 21 czerwca 2022

Kotlety z polędwiczek

Kotlety z polędwiczek są smaczne, miękkie i soczyste oraz szybkie w przygotowaniu. Są dobrym pomysłem na danie obiadowe lub jako dodatek do kanapki zamiast wędliny.

Składniki (dla 3 osób):

polędwiczki wieprzowe - 3 szt.
sól, pieprz
jajko - 1 szt.
bułka tarta do obtoczenia
cebula - 1 szt.
oliwa do smażenia 
Dodatkowo:
ugotowany ryż 3-kolorowy
mieszanka warzyw 

1. Cebulę obieramy, kroimy, podsmażamy na oliwie i odkładamy. 

2. Polędwiczki myjemy, lekko rozbijamy, nacieramy solą i pieprzem. Zanurzamy w rozkłóconym jajku i obtaczamy w bułce tartej, a następnie smażymy na tym samym tłuszczu, na którym była smażona cebula. Na koniec na kotlety nakładamy cebulę i chwilę podgrzewamy.

3. Podajemy z ryżem i jarzynką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...