czwartek, 23 czerwca 2022

Deser "Błękitna Laguna"

Efektownie wyglądający, przywodzący na myśl egzotyczne plaże, deser na upalne dni.

 Składniki (na 4 porcje):

galaretka o smaku borówkowym - 1 op.
galaretka o smaku pomarańczowym - 1 op.
sok pomarańczowy - 1/2 szklanki
herbatniki kokosowe - 1 op.
masło - 2 łyżki
 Dodatkowo: 
wafle, wykałaczki, owoce (mandarynki lub nektarynki)

Deser "Błękitna Laguna"

1. Masło rozpuszczamy i studzimy. Herbatniki rozgniatamy w moździerzu na okruszki. Mieszamy z masłem aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku. Dno pucharków lub szklanek wykładamy pokruszonymi herbatnikami, dociskamy i wstawiamy do lodówki na minimum pół godziny.

2. Sok podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia. Galaretkę pomarańczową rozpuszczamy w szklance gorącej wody, dodajemy sok i odstawiamy do lekkiego stężenia, a następnie wylewamy na warstwę herbatnikową. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

3.  Jedną stronę pokrojonych na trójkąty wafli smarujemy odrobiną półpłynnej galaretki, mocujemy wykałaczki, tworząc "żagiel". Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia. Z cząstek mandarynki tworzymy łódkę lub "deskę" z kawałka nektarynki.

4. Galaretkę borówkową przygotowujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Odstawiamy do lekkiego stężenia, a następnie wylewamy na warstwę pomarańczową. Wstawiamy do lodówki do stężenia.

5. "Żagle" mocujemy na kawałkach owoców. Ozdabiamy deser.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...