Przepis na danie kolacyjne lub smarowidło do kanapek - dla wielbicieli makreli i nie tylko.
Składniki (dla 4-5 osób):
makrela wędzona - 200 g
jajka - 3 szt.
kukurydza - 1 puszka
ogórki konserwowe - 2 szt.
ser żółty w kawałku - 150g
majonez - 3 łyżki
jogurt naturalny - 3 łyżki
sól, pieprz
posiekany koperek
1. Rybę oczyszczamy z ości, kroimy i przekładamy do miski. Dodajemy osączoną kukurydzę, i pokrojone w małą kostkę ogórki oraz żółty ser (również pokrojony w kostkę).
2. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i drobno siekamy. Dodajemy do sałatki.
3. Majonez łączymy z jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy za sałatką. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Przed podaniem ozdabiamy koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz