środa, 22 czerwca 2022

Sałatka z makreli i kukurydzy

Przepis na danie kolacyjne lub smarowidło do kanapek - dla wielbicieli makreli i nie tylko.

Składniki (dla 4-5 osób):

makrela wędzona - 200 g
jajka - 3 szt. 
kukurydza - 1 puszka
ogórki konserwowe - 2 szt.
ser żółty w kawałku - 150g
majonez - 3 łyżki
jogurt naturalny - 3 łyżki
sól, pieprz
posiekany koperek
Sałatka z makreli i kukurydzy

1. Rybę oczyszczamy z ości, kroimy i przekładamy do miski. Dodajemy osączoną kukurydzę, i pokrojone w małą kostkę ogórki oraz żółty ser (również pokrojony w kostkę). 

2. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i drobno siekamy. Dodajemy do sałatki.

3. Majonez łączymy z jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy za sałatką. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Przed podaniem ozdabiamy koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...