Przepis na sałatkę ryżową w nieco egzotycznym wydaniu.
Składniki (dla 4-5 osób):
ryż - 2 woreczki
solone orzeszki ziemne - 2 łyżki
banany - 2 szt.
rodzynki - 2 łyżki
szczypiorek - 1 pęczek
sok z cytryny
majonez - 3 łyżki
śmietana 18% - 1 łyżka
curry - 1 łyżeczka
przyprawa "Chakalaka" - 2 łyżeczki
natka pietruszki
1. Rodzynki moczymy. Szczypiorek drobno siekamy. Orzeszki ziemne mielimy lub drobno siekamy. Banany obieramy, skrapiamy sokiem z cytryny i kroimy w plasterki lub w kostkę.
2. Ryż przygotowujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Odsączamy i studzimy. Do ryżu dodajemy orzeszki ziemne, szczypiorek, banany i rodzynki. Mieszamy.
3. Majonez łączymy ze śmietaną, dodajemy curry i przyprawę. Mieszamy z sałatką. Przed podaniem ozdabiamy natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz