Efektowna i szybka sałatka warstwowa może być ozdobą stołu na rodzinnym przyjęciu.
Składniki (da 5-6 osób):
szynka konserwowa lub inna wędlina - 200 g
starty żółty ser - 20g
jajka ugotowane na twardo - 4 szt.
rzodkiewka - 1 pęczek
szczypiorek - 1 pęczek
majonez - 3 łyżki
jogurt typu greckiego - 3 łyżki
ogórek szklarniowy - 1/2 szt.
1. Ugotowane na twardo jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Rzodkiewkę myjemy i kroimy na małe części a szynkę w drobną kostkę. Szczypiorek drobno siekamy a ogórka myjemy i kroimy w plasterki.
2. Majonez łączymy z jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem.
3. W salaterce układamy warstwowo: szynka, starte jajka, warstwa sosu majonezowego, szczypiorek, ser żółty, rzodkiewka. Ozdabiamy plasterkami ogórka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz