środa, 22 czerwca 2022

Forszmak lubelski z kaszą gryczaną

Mianem forszmaku określa się kilka potraw z Lubelszczyzny. Jedną z nich jest rodzaj gulaszu z kilku rodzajów mięs z dodatkiem ogórków kiszonych i pomidorów. Dziś proponuję forszmak z dodatkiem ugotowanej kaszy gryczanej.

 Składniki (dla 3-4 osób):

wieprzowina (schab, szynka, karkówka) - 0,5 kg 
kiełbasa wędzona - 20 dag
chudy boczek wędzony - 1 plaster
mąka - 1 łyżka
cebula - 1 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
ogórki kiszone - 2 szt.
koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
olej do smażenia
sól, pieprz
mielona słodka papryka - 1 łyżka
liść laurowy - 3 szt.
ziele angielskie - 3-4 ziarna
śmietana 18% - 2 łyżki
ugotowana biała kasza gryczana
Forszmak lubelski z kaszą gryczaną

1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w plastry a następnie w paski. Obsmażamy na oleju a następnie przekładamy do większego garnka.

2. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, smażymy na tłuszczu pozostałym ze smażenia mięsa, dokładamy do garnka. Boczek kroimy w kostkę a kiełbasę w półplasterki, oprószamy mąką, następnie również podsmażamy. Wkładamy do garnka.

3. Zawartość garnka zalewamy 500 ml wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, słodką paprykę. Dusimy ok. 1,5 godziny. 

4. Pod koniec duszenia dodajemy pokrojone w kostkę ogórki i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem w miarę potrzeby. Dodajemy śmietanę. Podajemy z ugotowaną kaszą gryczaną i ewentualnie z surówką. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...