czwartek, 23 czerwca 2022

Pulpety chrzanowe

 Szybkie i pyszne danie obiadowe dla amatorów nieco ostrzejszych smaków.

Składniki (dla 3-4 osób):

mięso mielone - 500 g
starty chrzan - 2 łyżki
cebula - 1 szt.
jajko - 1 szt.
bułka tarta - 1 łyżka
olej do smażenia
cebula - 1 szt.
sól, pieprz
Pulpety chrzanowe

1. Jajko rozbijamy i oddzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy mięso, żółtko, chrzan i bułkę tartą. Cebulę obieramy, drobno siekamy i wrzucamy do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem.

2. Z masy formujemy małe pulpeciki i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Osączamy na ręczniku papierowym.

3. Podajemy z ziemniakami i miksem sałat z pomidorem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...