środa, 22 czerwca 2022

Paluszki rybne z frytkami

Przepis na ekspresowy obiad - prosty i smaczny. Zamiast kupować gotowe produkty, możemy bez problemu przygotować je sami.

Składniki (dla 3-4 osób):

filet z mintaja (lub innej ryby) - 400 g
sok z cytryny - 2 łyżeczki
jajka - 2 szt.
bułka tarta do obtoczenia
duże ziemniaki - 6 szt.
sól, pieprz
olej do smażenia
Paluszki rybne z frytkami

1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w słupki za pomocą noża lub krajalnicy. Osuszamy na ręczniku papierowym.

2. Rybę płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Posypujemy solą i pieprzem. Kawałki ryby panierujemy najpierw w rozkłóconych jajkach a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Osączamy na ręczniku papierowym.

3. Frytki wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy na złocisty kolor. Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej. Podajemy z paluszkami rybnymi i ulubioną surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...