Sałatka idealna na letnie dni lub spotkania przy grillu. To soczysta i lekka kompozycja smaków.
Składniki (dla 4-5 osób):
ser haloumi - 10 dag
mix sałat - 1 op.
fasolka szparagowa - 20 dag
pomidory - 2 szt.
suszona bazylia - 1 łyżeczka
suszone oregano - 1 łyżeczka
cytryna - 1/2 szt.
oliwa z oliwek - 4 łyżki
sól, pieprz
1. Fasolkę myjemy, odcinamy końce i kroimy na kawałki. Wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy ok. 10 minut, osączamy i studzimy. Ser kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy oliwą, grillujemy lub smażymy na patelni aż się zarumieni.
2. Sałatę myjemy, osuszamy. Pomidory myjemy, kroimy w ćwiartki. Do sałaty dodajemy fasolkę, ser oraz pomidory.
3. Do soku z 1/2 cytryny dodajemy sól, pieprz oraz zioła. Dodajemy 3 łyżki oliwy, dokładnie mieszamy. Łączymy z sałatką
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz