Dziś proponuję szybkie ciasto z orzeźwiającymi brzoskwiniami. Upieczemy je ze składników, które zazwyczaj mamy w kuchni. Jest mięciutkie, puszyste i zawsze się udaje. Ilość podanych składników wystarczy na formę 24 x 24 cm.
Składniki:
1. Rodzynki moczymy, a następnie osączamy i oprószamy mąką. Jeśli nie lubimy rodzynek, możemy ja pominąć.
2. Do dużego naczynia wsypujemy cukier oraz cukier wanilinowy. Wbijamy jajka. Miksujemy na wysokich obrotach aż do uzyskania jednolitej, jasnej masy a cukier całkowicie się rozpuści.
3. Do masy jajecznej dodajemy olej i krótko miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Następnie dodajemy rodzynki. Dokładnie mieszamy.
4. Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto. Na wierzchu układamy pokrojone owoce.
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C (góra/dół) i pieczemy ciasto na środkowe półce przez ok. 45 min. Aby się upewnić, że ciasto jest upieczone, możemy wykonać "próbę patyczka".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz