czwartek, 23 czerwca 2022

Szybkie ciasto z brzoskwiniami

Dziś proponuję szybkie ciasto z orzeźwiającymi brzoskwiniami. Upieczemy je ze składników, które zazwyczaj mamy w kuchni. Jest mięciutkie, puszyste i zawsze się udaje. Ilość podanych składników wystarczy na formę 24 x 24 cm.

Składniki:  

mąka pszenna tortowa "Polskie Młyny" - 2 szklanki
cukier - 3/4 szklanki
jajka - 5 szt. 
olej roślinny - 3/4 szklanki
cukier wanilinowy - 1 op.
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
rodzynki - 2 łyżki (opcjonalnie)
brzoskwinie świeże lub z puszki
bułka tarta do posypania formy
masło do wysmarowania formy
Szybkie ciasto z brzoskwiniami

1. Rodzynki moczymy, a następnie osączamy i oprószamy mąką. Jeśli nie lubimy rodzynek, możemy ja pominąć.

2. Do dużego naczynia wsypujemy cukier oraz cukier wanilinowy. Wbijamy jajka. Miksujemy na wysokich obrotach aż do uzyskania jednolitej, jasnej masy a cukier całkowicie się rozpuści.

3. Do masy jajecznej dodajemy olej i krótko miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Następnie dodajemy rodzynki. Dokładnie mieszamy.

4. Formę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto. Na wierzchu układamy pokrojone owoce.

5. Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C (góra/dół) i pieczemy ciasto na środkowe półce przez ok. 45 min. Aby się upewnić, że ciasto jest upieczone, możemy wykonać "próbę patyczka". 

6. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Po kilku minutach wyjmujemy ciasto i studzimy na kratce.

Szybkie ciasto z brzoskwiniami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...