środa, 22 czerwca 2022

Currywurst - kiełbaski w sosie curry

Currywurst to kiełbaski w sosie curry stanowiące popularny niemiecki street food podawane zazwyczaj z pieczywem lub frytkami. Są zazwyczaj bardziej pikantne, ja proponuję ich łagodniejszą wersję.

Składniki (dla 3-4 osób):

kiełbaski - 3-4 szt.
curry - 3 łyżeczki
cebula - 1 szt.
czosnek - 3 ząbki 
sok jabłkowy - 1 szklanka
keczup - 2 łyżki
koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
sól, pieprz
posiekany szczypiorek do posypania
olej do smażenia
Currywurst - kiełbaski w sosie curry

1. Kiełbasę kroimy na niewielkie kawałki, nacinamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Odkładamy.

2. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Podsmażamy na tłuszczu pozostałym po smażeniu kiełbasy.  Całość zalewamy sokiem jabłkowym i dusimy pod przykryciem ok 5 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, keczup i curry. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z frytkami i kiełbasą posypaną szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Tartaletki z sałatką jajeczną

Wytrawne babeczki to propozycja na imprezę lub przyjęcie w gronie rodzinnym. Dobrze prezentują się również na świątecznym stole.  Składniki ...