wtorek, 21 czerwca 2022

Smażony brokuł z kiełbasą i jajkami

Pomysł na podanie smacznego i całorocznego warzywa, jakim jest brokuł. Danie możemy serwować na kolację, jak i na solidne śniadanie.

Składniki (dla 3-4 osób):

mały brokuł - 1 szt.
pomidor - 1 szt.
cebula dymka ze szczypiorem - 2 szt.
kiełbasa - 15 dag
jajka - 4 szt.
masło - 1 łyżka
sól, pieprz
przyprawa do jajecznicy - 1 łyżka 
Smażony brokuł z kiełbasą i jajkami

1. Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo.

2. Pomidora sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Cebulę i szczypior drobno siekamy.

3. Jajka rozkłócamy ze szczyptą soli, pieprzu oraz przyprawą do jajecznicy. Kiełbasę kroimy w plasterki.

4. Na rozgrzanym maśle smażymy cebulę, szczypiorek, pomidora i brokuła. Następnie dodajemy kiełbasę i smażymy jeszcze kilka minut. Wlewamy jajka. Mieszając, smażymy aż się zetną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...