Pyszny żurek wielkanocny z dwoma rodzajami kiełbasy. Świetnie smakuje z pieczywem i jajkami ugotowanymi na twardo.
Składniki (dla 5-6 osób):
1. Marchewkę, pietruszkę, i seler obieramy, myjemy i kroimy w słupki. Por myjemy i kroimy w talarki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
2. Do garnka wlewamy ok 2 l wody, wkładamy marchewkę, pietruszkę, por, seler, czosnek, chrzan, ziele angielskie i liście laurowe. Doprowadzamy do wrzenia, po 1/2 godzinie dodajemy ziemniaki. Gotujemy jeszcze ok. 15-20 minut.
3. Kiełbasę kroimy w plasterki. Białą surową kiełbasę wkładamy do wrzątku i poddajemy obróbce termicznej przez ok. 5 minut. Wyjmujemy i kroimy w plastry. Obie kiełbasy podsmażamy i dodajemy do zupy. Wlewamy zakwas i gotujemy jeszcze kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz