niedziela, 9 kwietnia 2023

Żurek Wielkanocny

Pyszny żurek wielkanocny z dwoma rodzajami kiełbasy. Świetnie smakuje z pieczywem i jajkami ugotowanymi na twardo.

 Składniki (dla 5-6 osób):

zakwas do żurku - 500 ml
biała surowa kiełbasa - 3 szt.
kiełbasa - 2 szt.
marchewka - 1 szt.
ziemniaki - 5 szt.
pietruszka - 1 szt.
kawałek selera
mały por - 1 szt.
tarty chrzan - 2 łyżeczki
czosnek - 2 ząbki
majeranek - 1 łyżka
liść laurowy - 2 szt.
ziele angielskie - 5 szt.
śmietana 30% - mały kubeczek
sól, pieprz
jajka ugotowane na twardo
Żurek Wielkanocny

1. Marchewkę, pietruszkę, i seler obieramy, myjemy i kroimy w słupki. Por myjemy i kroimy w talarki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.

2. Do garnka wlewamy ok 2 l wody, wkładamy marchewkę, pietruszkę, por, seler, czosnek, chrzan, ziele angielskie i liście laurowe. Doprowadzamy do wrzenia, po 1/2 godzinie dodajemy ziemniaki. Gotujemy jeszcze ok. 15-20 minut. 

3. Kiełbasę kroimy w plasterki. Białą surową kiełbasę wkładamy do wrzątku i poddajemy obróbce termicznej przez ok. 5 minut. Wyjmujemy i kroimy w plastry. Obie kiełbasy podsmażamy i dodajemy do zupy. Wlewamy zakwas i gotujemy jeszcze kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...