niedziela, 9 kwietnia 2023

Kurczak po azjatycku

Szybkie i proste w przygotowaniu danie dla amatorów kuchni azjatyckiej. Idealne na co dzień lub na wyjątkowe okazje.

Składniki (dla 3-4 osób):

filet z kurczaka - 500 g
mąka ziemniaczana - 1 łyżka 
czerwona papryka - 1/2 szt.
marchewka - 1 szt.
mały por - 1 szt.
cukinia - 1 szt.
czosnek - 2 ząbki
imbir - 3-cm kawałek
olej do smażenia
olej sezamowy - 1 łyżeczka
ziarna sezamu - 2 łyżki
Sos:
ocet ryżowy - 3 łyżki
woda - 3 łyżki 
sos sojowy - 5 łyżek
słodki sos chili - 2 łyżki
cukier - 1 łyżka
Dodatkowo:
ugotowany ryż
Kurczak po azjatycku

1. Filet oczyszczamy i kroimy w niewielkie kawałki. Nacieramy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące ziemniaczanej.

2. Paprykę i marchewkę myjemy (marchewkę obieramy) kroimy w słupki. Pora myjemy i kroimy w talarki. Cukinię w półplasterki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Imbir obieramy i ścieramy na tarce.

3. W miseczce łączymy składniki sosu. Ziarna sezamu rumienimy na suchej patelni.

4. W woku rozgrzewamy olej, wkładamy warzywa i smażymy ok. 4 minut. Warzywa wyjmujemy, dolewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy kawałki kurczaka. Dodajemy warzywa i sos. Podgrzewamy, mieszając. Skrapiamy olejem sezamowym i podajemy z ugotowanym ryżem posypane sezamem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Krwawe muffinki z granatem

Deser nie tylko na przyjęcie w Halloween. Możemy je podać z innymi owocami i dowolnie udekorować. Składniki (na 12 szt.): mąka tortowa - 1 s...