Szybkie i proste w przygotowaniu danie dla amatorów kuchni azjatyckiej. Idealne na co dzień lub na wyjątkowe okazje.
Składniki (dla 3-4 osób):
1. Filet oczyszczamy i kroimy w niewielkie kawałki. Nacieramy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące ziemniaczanej.
2. Paprykę i marchewkę myjemy (marchewkę obieramy) kroimy w słupki. Pora myjemy i kroimy w talarki. Cukinię w półplasterki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Imbir obieramy i ścieramy na tarce.
3. W miseczce łączymy składniki sosu. Ziarna sezamu rumienimy na suchej patelni.
4. W woku rozgrzewamy olej, wkładamy warzywa i smażymy ok. 4 minut. Warzywa wyjmujemy, dolewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy kawałki kurczaka. Dodajemy warzywa i sos. Podgrzewamy, mieszając. Skrapiamy olejem sezamowym i podajemy z ugotowanym ryżem posypane sezamem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz