niedziela, 16 kwietnia 2023

Gołąbki w panierce

 Nietypowy przepis na danie obiadowe z mięsem mielonym, ryżem i kapustą.

Składniki (dla 3-4 osób):

kapusta biała - 1/2 główki
mięso mielone - 50 dag 
ryż - 30 dag
olej do smażenia
fix do gołąbków lub pulpetów - 1 szt.
sól, pieprz
jajka - 2 szt.
bułka tarta do obtoczenia
Gołąbki w panierce

1. Kapustę drobno szatkujemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.

2. Fix przygotowujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, łączymy z mięsem. Dodajemy jajka, kapustę, ugotowany ryż, ewentualnie doprawiamy. Dokładnie wyrabiamy.

3. Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej  i smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Podajemy z ziemniakami i surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...