Nietypowy przepis na danie obiadowe z mięsem mielonym, ryżem i kapustą.
Składniki (dla 3-4 osób):
kapusta biała - 1/2 główki
mięso mielone - 50 dag
ryż - 30 dag
olej do smażenia
fix do gołąbków lub pulpetów - 1 szt.
sól, pieprz
jajka - 2 szt.
bułka tarta do obtoczenia
1. Kapustę drobno szatkujemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
2. Fix przygotowujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu, łączymy z mięsem. Dodajemy jajka, kapustę, ugotowany ryż, ewentualnie doprawiamy. Dokładnie wyrabiamy.
3. Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Podajemy z ziemniakami i surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz