niedziela, 16 kwietnia 2023

Kawowe muffiny z chałwą

Niezbyt słodkie muffiny kawowe z pewnością przypadną do gustu kawoszom. Świetny dodatek do popołudniowej kawy.

Składniki (na 12 sztuk):

masło - 100 g
jajko - 1 szt. 
mleko - 1/2 szklanki
kawa rozpuszczalna - 2 łyżki
cukier - 3/4 szklanki 
cukier wanilinowy - 1 łyżeczka
mąka tortowa - 1 i 3/4 szklanki
sól - 1/4 łyżeczki
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
chałwa - 12 kawałków
Kawowe muffiny z chałwą

1. Masło rozpuszczamy, studzimy, mieszamy z cukrem, jajkiem i przestudzoną kawą rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody.

2. W drugim naczyniu łączymy ze sobą składniki suche: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier wanilinowy.

3. Mokre składniki wlewamy do suchych, dokładnie mieszamy.

4. Ciastem napełniamy foremki, kładziemy po kawałku chałwy, przykrywamy masą do 3/4 wysokości foremek.

5. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Krwawe muffinki z granatem

Deser nie tylko na przyjęcie w Halloween. Możemy je podać z innymi owocami i dowolnie udekorować. Składniki (na 12 szt.): mąka tortowa - 1 s...