Niezbyt słodkie muffiny kawowe z pewnością przypadną do gustu kawoszom. Świetny dodatek do popołudniowej kawy.
Składniki (na 12 sztuk):
masło - 100 g
jajko - 1 szt.
mleko - 1/2 szklanki
kawa rozpuszczalna - 2 łyżki
cukier - 3/4 szklanki
cukier wanilinowy - 1 łyżeczka
mąka tortowa - 1 i 3/4 szklanki
sól - 1/4 łyżeczki
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
chałwa - 12 kawałków
1. Masło rozpuszczamy, studzimy, mieszamy z cukrem, jajkiem i przestudzoną kawą rozpuszczoną w 2 łyżkach gorącej wody.
2. W drugim naczyniu łączymy ze sobą składniki suche: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier wanilinowy.
3. Mokre składniki wlewamy do suchych, dokładnie mieszamy.
4. Ciastem napełniamy foremki, kładziemy po kawałku chałwy, przykrywamy masą do 3/4 wysokości foremek.
5. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz