Pomysł na klasyczne śląskie z kapustą i grzybami. Białą kapustę możemy zastąpić pekińską.
Składniki (dla 4-5 osób):
1. Kapustę oczyszczamy, szatkujemy i zalewamy bulionem. Wkładamy liście laurowe i ziele angielskie, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 5 minut. Odcedzamy i studzimy.
2. Pieczarki oczyszczamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy pieczarki, smażymy do odparowania płynu, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy kapustę i część koperku.
3. Ziemniaki obieramy, kroimy, gotujemy w osolonej wodzie i przeciskamy przez praskę. Studzimy. Łączymy z jajkiem i mąką, dokładnie wyrabiamy.
4. Z ciasta formujemy kulki, lekko spłaszczamy. Kładziemy po łyżce farszu, zlepiamy i formujemy kulki. Wkładamy do wrzątku, gotujemy do wypłynięcia. Podajemy z podsmażonym boczkiem (lub kiełbasą) posypane resztą koperku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz