niedziela, 9 kwietnia 2023

Kluski z kapustą i pieczarkami

Pomysł na klasyczne śląskie z kapustą i grzybami. Białą kapustę możemy zastąpić pekińską.

Składniki (dla 4-5 osób):

ziemniaki - 1-1,5 kg
mąka ziemniaczana - 250 g
biała kapusta - 1 mała główka
jajko - 1 szt.
pieczarki - 250g
posiekany koperek
 bulion warzywny - 1 szklanka
cebula - 1 szt.
liście laurowe - 2 szt.
ziele angielskie - 2 szt.
smażony boczek lub kiełbasa - 100 g
sól, pieprz
olej do smażenia
 
Kluski z kapustą i pieczarkami

1. Kapustę oczyszczamy, szatkujemy i zalewamy bulionem. Wkładamy liście laurowe i ziele angielskie, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 5 minut. Odcedzamy i studzimy.

2. Pieczarki oczyszczamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy pieczarki, smażymy do odparowania płynu, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy kapustę i część koperku.

3. Ziemniaki obieramy, kroimy, gotujemy w osolonej wodzie i przeciskamy przez praskę. Studzimy. Łączymy z jajkiem i mąką, dokładnie wyrabiamy. 

4. Z ciasta formujemy kulki, lekko spłaszczamy. Kładziemy po łyżce farszu, zlepiamy i formujemy kulki. Wkładamy do wrzątku, gotujemy do wypłynięcia. Podajemy z podsmażonym boczkiem (lub kiełbasą) posypane resztą koperku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...