niedziela, 9 kwietnia 2023

Ciecierzyca po bretońsku

Zamiast fasolki proponuję ciecierzycę po bretońsku z dodatkiem kiełbasy. Ugotowaną ciecierzycę możemy zastąpić tą ze słoika.

Składniki (dla 3-4 osób):

ugotowana ciecierzyca - 4 szklanki
kiełbasa - 40 dag
liście laurowe - 2 szt.
ziele angielskie - 3 ziarna
koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
bulion warzywny - 1 litr
smalec - 1 łyżka
mąka - 1 łyżka
ostra i słodka papryka
majeranek - 1 łyżka
sól, pieprz
Ciecierzyca po bretońsku

1. Kiełbasę kroimy w kostkę. Do bulionu dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut.

2. Dodajemy ciecierzycę, kiełbasę i koncentrat pomidorowy. Gotujemy kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką i majerankiem.

3. Smalec roztapiamy na patelni, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Wlewamy do garnka z ciecierzycą. Zagotowujemy, mieszając.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...