Zupa z makaronem na sposób azjatycki.
Składniki (dla 3-4osób):
1. Polędwicę myjemy, osuszamy i marynujemy 30 minut w sosie sojowo-grzybowym z dodatkiem wódki. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut. Kroimy w mniejsze kawałki (wodę, w której się moczyły zachowujemy).
2. Mięso kroimy w paski. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Imbir obieramy i siekamy. Kapustę oczyszczamy i szatkujemy. Na oleju sezamowym podsmażamy czosnek i imbir. Dodajemy mięso i smażymy, aż zmieni kolor.
3. Do mięsa dodajemy osączone grzyby mun, pędy bambusa i kapustę. Dodajemy wodę z moczenia grzybów oraz bulion. Gotujemy na niewielkim ogniu aż kapusta będzie miękka. Doprawiamy solą i pieprzem. Danie podajemy z makaronem, posypane kolendrą lub natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz