niedziela, 9 kwietnia 2023

Zupa z wołowiną i grzybkami mun

 Zupa z makaronem na sposób azjatycki.

Składniki (dla 3-4osób):

 polędwica wołowa - 500 g
kapusta pekińska - 1/2 szt. 
imbir - 3-cm kawałek
czosnek - 2 ząbki
olej sezamowy - 1 łyżka
sos sojowo-grzybowy - 3 łyżki
wódka - 1 łyżka
suszone grzyby mun - 100 g
pędy bambusa - 100 g
natka pietruszki lub kolendra
bulion grzybowy - 1,5 litra
sól, pieprz
ugotowany makaron nitki
Zupa z wołowiną i grzybkami mun

1. Polędwicę myjemy, osuszamy i marynujemy 30 minut w sosie sojowo-grzybowym z dodatkiem wódki. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na kilka minut. Kroimy w mniejsze kawałki (wodę, w której się moczyły zachowujemy).

2. Mięso kroimy w paski. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Imbir obieramy i siekamy. Kapustę oczyszczamy i szatkujemy. Na oleju sezamowym podsmażamy czosnek i imbir. Dodajemy mięso i smażymy, aż zmieni kolor.

3.  Do mięsa dodajemy osączone grzyby mun, pędy bambusa i kapustę. Dodajemy wodę z moczenia grzybów oraz bulion. Gotujemy na niewielkim ogniu aż kapusta będzie miękka. Doprawiamy solą i pieprzem. Danie podajemy z makaronem, posypane kolendrą lub natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...