Śmietankowa pianka z serduszkami z galaretki. Pyszna i łatwa w przygotowaniu. Składniki podane na formę 20x20 cm.
Składniki (dla 5-6 osób):
1. Masło rozpuszczamy i studzimy. Herbatniki mielimy w blenderze, łączymy z wystudzonym masłem. Na dnie nasmarowanej masłem formy wykładamy masę herbatnikową. Dociskamy i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
2. Galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklanki gorącej wody. 1,5 szklanki rozpuszczonej galaretki odlewamy i wlewamy do płaskiego naczynia do stężenia (później wytniemy z niej serduszka). Pozostałą galaretkę studzimy do lekkiego stężenia (galaretka ma być półpłynna).
3. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy wystudzoną galaretkę oraz jogurt, dokładnie mieszamy. Masę przelewamy na herbatnikowy spód. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę (najlepiej na całą noc).
4. Z pozostałej galaretki foremką wycinamy serduszka, ozdabiamy deser.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz