niedziela, 9 kwietnia 2023

Pianka śmietanowo-jogurtowa od serca

Śmietankowa pianka z serduszkami z galaretki. Pyszna i łatwa w przygotowaniu. Składniki podane na formę 20x20 cm.

Składniki (dla 5-6 osób):

herbatniki kakaowe - 2 opakowania
masło - 2 łyżki
galaretki truskawkowe - 3 szt. 
śmietana 30%
jogurt truskawkowy - 1 kubeczek
Pianka śmietanowo-jogurtowa od serca

1. Masło rozpuszczamy i studzimy. Herbatniki mielimy w blenderze, łączymy z wystudzonym masłem. Na dnie nasmarowanej masłem formy wykładamy masę herbatnikową. Dociskamy i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

2. Galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklanki gorącej wody. 1,5 szklanki rozpuszczonej galaretki odlewamy i wlewamy do płaskiego naczynia do stężenia (później wytniemy z niej serduszka). Pozostałą galaretkę studzimy do lekkiego stężenia (galaretka ma być półpłynna).

3.  Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy wystudzoną galaretkę oraz jogurt, dokładnie mieszamy. Masę przelewamy na herbatnikowy spód. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę (najlepiej na całą noc).

4. Z pozostałej galaretki foremką wycinamy serduszka, ozdabiamy deser.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...